Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, 2026 yılı orman yangınları sezonu öncesinde hava ve kara gücünü önemli ölçüde artırarak kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Yangın riskinin yüksek olduğu bölgeler arasında yer alan Muğla'da, olası yangınlara hızlı ve etkin müdahale edebilmek amacıyla araç, ekipman ve personel kapasitesi güçlendirildi.

2026 yılı planlamasına göre bölgede 15 yangın söndürme helikopteri ve 1 idari helikopter olmak üzere toplam 16 helikopter görev yapacak. Hava filosunda ayrıca 1 Antonov tanker uçak, 4 Air Tractor tipi yangın söndürme uçağı ve 2 insansız hava aracı (İHA) bulunuyor. Böylece yangın sezonu boyunca toplam 23 hava aracı aktif olarak sahada görev alacak.

Kara ekiplerinde de önemli bir güçlendirmeye gidildi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü envanterinde 158 ilk müdahale aracı, 160 arazöz ve su tankeri ile 29 iş makinesi (dozer ve greyder) yer alıyor. Yangınlarla mücadelede görev yapacak personel sayısı ise 1943'e ulaştı. Bu kadronun 1264'ünü yangın işçileri, 284'ünü teknik personel ve 395'ini orman muhafaza memurları oluşturuyor.

Whatsapp Image 2026 06 04 At 16.35.45

Yangınların erken tespiti için teknolojik imkanlar da devreye alındı. Bölgedeki 51 yangın gözetleme kulesinin 31'inde kamera destekli dijital takip sistemi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde olası yangınlar kısa sürede tespit edilerek ekiplerin müdahale süresi azaltılıyor.

Su kaynaklarına uzak bölgelerde kullanılmak üzere 402 adet su toplama çukuru ve yangın havuzu hazır halde tutulurken, yangınlarla mücadelede gönüllü desteği de artırıldı. Bu kapsamda eğitimlerini tamamlayan 3 bin 218 orman yangın gönüllüsü, ihtiyaç halinde profesyonel ekiplerle birlikte görev yapabilecek.

Öte yandan hava araçları, yangın riski yüksek olan Fethiye, Marmaris, Bodrum, Milas, Yatağan, Menteşe, Köyceğiz ve Dalaman gibi kritik noktalara konuşlandırıldı. İnsansız hava araçlarının ise yangınların anlık takibi, haritalandırılması ve yayılım hızının belirlenmesinde aktif rol üstleneceği belirtildi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, artırılan hava ve kara gücü ile gelişmiş teknolojik altyapı sayesinde 2026 yangın sezonuna hazır olduklarını belirterek vatandaşları da orman yangınlarına karşı duyarlı olmaya davet etti.

Whatsapp Image 2026 06 04 At 16.35.46 (1)

Whatsapp Image 2026 06 04 At 16.35.46

Whatsapp Image 2026 06 04 At 16.35.47