Şiirde Bir Ömür -Nazile Gültaç- Azerbaycan

Yeşillikler kraliçesi, güzel şehir Fethiye’de yaşayan usta şair Coşkun Karabulut, derin felsefi düşüncelere, ince mizaha dayalı şiirleriyle okurları tarafından sevilmektedir. O hem de onu tanıyanlar için çok kıymetli bir insan. İyi dostları var, iyi aile babası. Dost yolunda her türlü zorluğa katlanan bir insan Coşkun Bey.

Zengin dünya görüşüne sahip bu insanla ilk defa Manisa’nın Salihli ilçesindeki bir şiir etkinliğinde tanıştık. Coşkun Bey, benim Azerbaycan’dan geldiğimi öğrendiğinde çok sevindi. Beni öz kardeşi gibi bağrına bastı. Atalarının aslen Azerbaycan’ın Şeki şehrinden olduğunu söyledi. Coşkun beyin şiirlerini çok beğendim ve Azerbaycan Türkçesine çevirdim.

Modern Türk edebiyatının tanınan şairi Coşkun Karabulut, artık “Nereden Nereye” şiirler kitabıyla Azerbaycan’da da kendisine çok sayıda okur kazandı.

Coşkun Karabulut’un şiirlerinin en önemli yanı, dünyada gerçekleşen olaylara karşı hassas, ince yaklaşımı ve pozitifliğidir. Onun şiirleri özlü ve akıcıdır. Kısa ama derin anlamlıdır. Coşkun Bey fikrin, düşüncenin alt katlarına iniyor ve oradan ince anlamlar benimseyerek şiire çeviriyor. Küçük şiirlerinde büyük konuları kaleme alıyor.

Mutlulukların, doğadaki güzelliklerin insanlar için var olduğundan, insanın iç dünyasını nasıl zenginleştirdiklerinden bahsediyor. Coşkun Karabulut her bir şiirinde bir “Ben” yaşatıyor. Varoluşun ne kadar kıymetli olduğunu ifade ediyor.

Hayatın sonbaharında zamanı sarı yaprağa benzetiyor. Hatta sonu acıklı biten aşkın acısını bile iyimserlikle karşılıyor şair.

İnsanlığı, vicdanı, hakikati seven şair, şiirlerinde her zaman bu değerlere sadık kalarak birçok kişinin gözünden kaçan detaylara şiirler yazıyor, cansız olarak nitelendirdiğimiz eşyaların da haline acıyor, onlar hakkında da yürek yankısı ve hassasiyetle şiirler yazıyor, onları sözleriyle süslüyor ve sanki kalplerini okşuyor. Ve ‘Etrafınızdaki her şeye dikkat veşefkatle yaklaşın, gördüklerinize hem de kalp gözünüzle bakın’ diyor.

Taş yürekli insanlara acıyor, onların ne kadar aciz olduklarını şiirlerinde okurlarına iletiyor.

O kendine bir şair ömrü çizmiş. Ve bu ömür çizgisi pürüzsüz değil, inişli çıkışlı. Ama şerefli ve yüce. Dünyada adalet arayışında olan şair şöyle yazıyor:

Şair şiirlerinde insan varlığının en değerli olmasından bahsediyor

Dünyada en adaletli

İnsanın gölgesidir.

Zencide de,

Beyazda da

Hep siyahtır.

Ve diyor ki, “Gidenler gitti, bari gelenler kalsın.” Coşkun Karabulut kardeşimle “Gönül Yolcuları” isimli bir edebi topluluk oluşturduk. Maksadımız bütün Türk dünyasından gönül insanlarını birbirileriyle tanıştırmak, birlikte güzel edebi etkinlikler oluşturmaktır. Çünkü söz birlikte güçlüdür. Tek elden ses çıkmadığı gibi tek sözden de bir şey olmaz. Bu dünyada kalan sözdür.

Kıymetli şairimize bu şerefli ömür yolunda sağlık ve başarılar dilerim.