Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Muğla Odaları ve Borsa 38’inci ortak toplantısı, günü Muğla Ticaret Borsası (MTB) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Muğla Milletvekilleri Kadem Mete, Yakup Otgöz ve Selçuk Özdağ, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Zağlı, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen ve Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclis Başkanı Kemal Hıra ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Meclis Başkanı İlhan Ersan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Marmaris Ticaret Odası (MTO) Meclis Başkanı Zekiye İpci ve Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Meclis Başkanı Onur Ugan ve Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Tugay, Bodrum Şube Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç, Marmaris Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gümüş katılım sağladı. Toplantıda ayrıca FTSO Yönetim Kurulu üyeleri Halil İbrahim Öztürk, Emre Başaran ve Süleyman Kaya da hazır bulundu.2024 05 25 Mugla Odalari Borsa Musterek Toplantisi 14Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MTB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kurmuş oldukları gıda analiz laboratuvarı hakkında bilgi verdi ve bundan sonraki süreçte hedeflerini aktardı.

Sonrasında kürsüye davet edilen Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “Bu toplantının başlıca konusunun tarım olması çok değerli. Küresel iklim felaketi, savaşlar, göçler ve pandemi gibi etkenler ile gıdanın önemini  bir kez daha görmüş olduk. Karşımızdaki en önemli sıkıntılardan biri üretimin artırılması, üretim güvenliği, üretilenin etkin denetimi ve kırsal refah. Devletin tüm kurumları, sivil toplum kuruluşlarımız, derneklerimiz ile güvenli gıda arzını nasıl oluştururuz konusuna çalışmamız lazım. Özellikle kadın ve genç üreticilerin kırsalda kalması için neler yapabiliriz? Bu kapsamda destekleyici çalışmalar elbette var ve çok da kıymetli. Tarımın siyaseti olmaz. Elbirliği ile çalışmalı, kim ne üretmek isterse yanı başında olmalıyız.” ifadelerine yer verdi.
2024 05 25 Mugla Odalari Borsa Musterek Toplantisi 13

Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ “Muğla’yı marka şehir haline getirmek için hükümetin ve muhalefetin, devletin ve yerel yönetimlerin birlikte çalışması gerekiyor. Sektörlerin ihtiyaçlarını sizler söyleyeceksiniz ve bizler gerekli çalışmaların yürütülmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Biz Muğla’nın vekilleri, Muğla’nın Müdürleri, Muğla’nın başkanlarıyız. O nedenle bu toplantılardan çıkacak kararların hayata geçmesi için, Muğla için birlikte çalışmalıyız.” dedi.

AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, “Tüm sorunlarımızın ortak çözümü insanımızı, üreticimizi bilinçlendirmek, eğitmek. İnsan sağlığı her şeyin üstünde. Bunun için önce toprağımızı ve suyumuzu korumalıyız. Bunun bir adımı olarak, farkındalık yaratmak için coğrafi işaret çalışmalarını yürüten değerli Oda başkanlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum.”2024 05 25 Mugla Odalari Borsa Musterek Toplantisi 11Son olarak kürsüye davet edilen Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise gelenekselleşmiş bu toplantının sürekliliğinin sağlanmasının ve burada görüşülen konuların karara bağlanmasının çok değerli olduğuna dikkat çekerek başarılı bir toplantı diledi.

Açılış konuşmalarının ardından gündem maddeleri kapsamında, Oda ve Borsa başkanları sırasıyla kürsüye gelerek, bölgelerinde ve ilçelerinde üye işletmelerin ve sektörlerin yaşadığı başlıca sorunlar ve dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin açıklamalarda bulundular.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş sunumuna başlamadan önce, katılımları ve ilgileri nedeniyle milletvekillerine teşekkür etti ve Ankara’da güçlü Muğla lobisi oluşturmak adına Muğla Odaları ve Borsa olarak üzerlerine düşen ne görev varsa yapmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Başkan Çıralı, Fethiye ve Seydikemer'in sorunlarını katılımcılarla paylaştı

Fethiye’nin sorunlarına ilişkin açıklamak yapmak üzere kürsüye gelen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, konuşmasına bölgemizde yaşanan imar sorununa dikkati çekti. Başkan Çıralı, mevcuttaki hükümlerle üretilen konutların bölge insanının yaşam tarzına ve taleplerine uymadığını ayrıca kaçak yapılaşmaya sebep olduğunu belirterek imar planı revizyonunun zorunlu hale geldiğini söyledi. Yanıklar, Kargı, İnlice, Çamköy, Karaçulha, Esenköy ve Bozyer için ivedilikle imar planlarının hazırlatılması gerektiğinin altını çizen Başkan Çıralı, Ölüdeniz’in imar planının ise revize edilmesi gerektiğini kaydetti.

Son yıllarda büyük şehirlerden alınan göç ile birlikte tarım arazilerinde kaçak yapılaşma sorununun çok yaygınlaştığına dikkati çeken Çıralı, “İlk olarak tarım arazilerinde başlayan kaçak yapılaşma sorunu daha sonra cennet koylarımıza da yayıldı. Mevzuata aykırı bir biçimde inşa edilen yapılar, bölgemizin deniz turizminde tercih edilme sebebini ortadan kaldıracak niteliktedir.” dedi.2024 05 25 Mugla Odalari Borsa Musterek Toplantisi 4Fethiye Körfez kirliliğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Çıralı, kirliliğin bölgenin turizm geleceğini tehdit eder boyuta ulaştığını belirterek körfezdeki çamur ve balçığın alınması, körfezi dolduran dere ile kanalların ise acilen ıslah edilmesi gerektiğini söyledi. Fethiye’de yat çekek yeri sorunun yıllardır çözülemediğine vurgu yapan Çıralı, sektörün çok zor durumda üretim yaptığını ayrıca mevcut konumun Fethiye Körfezi’ni ve bölge turizmini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Meclis Başkanı Onur Ugan turizm master planı yapılması, alt yapı gelişmeden üst yapının sınırlandırılması ve insan / iş gücü kaynağı planlama yapılması konularında açıklamalarda bulundu.

Editör: Haber Merkezi