Yat Ve Teknelere Bağlama Zorunluluğu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz günlerde katıldığı bir TV programında "Denizler Halkındır" sloganıyla yeni bir hareket başlatacaklarını açıkladı. Yatları denetim altına alacak mapa şamandıra sistemini başlatacaklarını duyuran Bakan Özhaseki, pilot bölge olarak Göcek’i seçtiklerini söyledi.  Ada ve koylara 50 metre arayla şamandıra koyacaklarını ifade eden Özhaseki, tüm yat ve teknelerin buralara bağlanma zorunluluğu getireceklerini kaydetti. Günlük bağlama ücretinin ise 100 Euro olacağını ifade etti. 

TİCARİ TEKNELER VE YEREL DİNAMİKLER KORUNMASI GEREKİYOR

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay ise bölgede faaliyet gösteren ticari teknelerin, yerel dinamiklerin ve halkın tamamen korunmasının önemine değindi. Fethiye bölgesinde hizmet veren ticari teknelerin günlük 100 Euro ücret ödeyebilecek durumda olmadığını kaydeden Tugay, ticari teknelerin haklarının korunabileceği, gerekirse ücretsiz olabileceği sistemlerin uygulanması gerektiğini savundu. Ticari ve tenezzül teknelerin bu ücretten muaf olması gerektiğini söyledi. Whatsapp Görsel 2024 05 21 Saat 19.13.37 A6445Dac“Ticari Teknelerimiz Açısından Turizm Git Gide Zorlaşmaktadır”

Deniz Ticaret Odası Başkanı İlkay Tugay yaptığı açıklamada, “Bölgemiz gerçekten deniz turizmi adına çok önemli bir bölge. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi başlangıçta turizm mastır planının yapılarak bölgemizin korunması, korunduktan sonra da kullanım şartlarının ortaya konulması gerekmektedir. Sayın bakanımızın bu şekilde beyanatı oldu. 20 gün içerisinde proje ile ilgili detaylara ulaşacağı söylendi. Bölgemizde faaliyet gösteren ticari teknelerin yerel dinamiklerin, yerel halkın tamamen korunması bizim için önem arz ediyor. Burada belirtilen 100 Euro’ları bir ticaret teknemiz veremez. Dolayısıyla bölgemizde turizmin önemli bir dalı haline gelmiş deniz turizmi ve 10 binin üstünde günlük insanın deniz üstünde korunması bu noktada çok önemlidir. Kamu ve STK’larla birlikte yapılacak böyle bir düzenlemede ticari teknelerin haklarının korunabileceği, gerekirse ücretsiz olabileceği, onların haklarının gözetilebileceği bir sistem ile bölgemizde korunup kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir ticari teknemiz buraya günlük 100 Euro ücret ödeyebilecek durumda değildir. Ticari teknelerimiz açısından turizm git gide zorlaşmaktadır. İnşallah ticaret teknelerimizi ve yerel dinamikleri koruyan bir sistem ve düzen olur. Bu konu turizmin devam etmesi ve gelecek nesillere aktarılması adına önem arz etmektedir”diye konuştu.Whatsapp Görsel 2024 05 21 Saat 19.14.28 42865D4A“Pilot Bölge Olarak Göcek’i Seçtik”

Sahillerde duran yat sayılarının da bilinmediğine dikkat çeken Özhaseki, "Örneğin birisi bir tekne alıyor ve teknesini üç ay koylarımıza çekiyor. Orada yaz tatili yapıyor. Yapsınlar, sorun yok ama denizleri kirletiyorlar, teknelerini ağaçlara bağlayarak ağaçları kırıyorlar. Biz de mapa şamandıra projemiz ile bunların önüne geçeceğiz. Teknelerini kuracağımız mapa şamandıraya bağlayacaklar. Yatları kayıt altına alacağız. Belirlenen ücreti ödeyecekler, atıklarını yanına getirdiğimiz atık gemisine verecekler. Denize atıklarını boşaltamayacak. Gemilerin kanunen belli yerlere sintine denilen kirlilikleri vermeleri lazım... Ben soruyorum kaptanlara ne yapıyorsunuz, diye. Açığa bıraktıklarını itiraf ediyorlar. Bu sistemi Antalya’dan başlayarak İzmir’e kadar uzanacak bir bölümde başlayacağız. Pilot bölge olarak Göcek’i seçtik” dedi.Whatsapp Görsel 2024 05 21 Saat 19.16.51 6205F8DbWhatsapp Görsel 2024 05 21 Saat 19.16.51 15Df6F18

Editör: Onur Çadır