Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, yaklaşan turizm sezonu öncesinde turistik tesislerin yangın merdiveni, yangına dayanıklı kapılar ve boya konusunda görüşlerini de belirterek, “Fethiye Otelciler Birliği Başkanımız da burada. Tesislerin yangına dayanıklı kapı ve ahşap tesislerin yanmaz boya konusuna önem veriyoruz. Bu boya olayının tescillendiği söyleniyor. Eğer boya olayı tescillenirse bu sorunların yüzde 80’i çözülecektir. Ama boya var mı, yok mu, yeterli derece var mı onu bilmiyorum. Ama boyanın TSE belgesinin alındığı ve tescillendiği söyleniyor. Turizmcilerin kurtuluşu bu boya sayesinde olacaktır. Mimarisiyle önemli öyle güzel ahşap tesislerimiz var ki eğer bu boya işi olmazsa büyün ahşapları sök at yerine betona boğ olmaz. Ama yangına dayanıklı bir boya varsa ki var deniyor, şu an itibariyle tescillendi deniyor. Bu sorunlar o zaman kökten çözülecek. Gerçekten ciddi bir sorun bu. Sorunun nereden çıktığı değil, nasıl çözüleceği bizim için daha önemli. Bu boya temin edildiği takdirde bu sorun çözülecektir diye düşünüyorum.”ifadelerinde bulundu.
“Alternatif Pazarlara Mecburuz”
Fethiye Beeldiye Başkanı Alim Karaca, yurtdışında katıldıkları fuarlardaki izlenimlerini anlatıp, ABD- İsrail ve İran Savaşı’nın bölgemizdeki rezervasyonların düşüşüne neden olduğunu vurgulayarak alternatif pazarlara mecbur olduklarını anlattı.
Başkan Karaca, “Savaştan dolayı çok büyük rezervasyon iptalleri vardı. Bunu bilmenizi istedik. En son Berlin'deydik. Berlin'de birçok büyük seyahat acentalarıyla görüştük. Türkiye çok pahalı ama Fethiye cezbediyor dediler. Hizmetiyle, otelleriyle, doğasıyla, tarihiyle önemli olduğu için Fethiye rezervasyonlarındaki düşüş azalıyor. Fethiye’ye yeniden talep artıyor. Savaş nedeniyle rezervasyonlarda meydana gelen düşüşü önümüzdeki süreçte Çin ve Rusya'yla dengeleyeceğiz. Hatta onun üzerine çıkacağız. Bundan bir buçuk ay önce Çin Büyükelçisini ziyaret ederek, iki buçuk saat toplantı yaptık. 2024'te 40 bin olan Çinli turist sayısı 2025'te 88 bine çıktı. Hedefimiz 160 bin Çinli turist. Çünkü Çin hükümeti vize muafiyeti de getirdi. Türkiye'ye gelen 450 bin turistin 88 bini Fethiye’ye geliyor. Önce daha fazlaydı pandemiden sonra bu sayı düştü. Onlarında üzerine çıkabileceğimizi 250-300 binlere ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Çin hükümetinin hedefi de Türkiye’ye 1 milyonun üzerinde turist getirmek. Onlarla işbirliği yapacağız. Temmuz ayında büyükelçi, bakan, kültür ataşesi buraya geliyor. Fethiye’yi tanıtacağız. Çin’den İnfluencerlar da gelecek. Orada fotoğraf akademisi var. Onlar da gelecekler. Beraber uçacağız. Beraber koyları, bütün tarih yerleri gezerek Fethiye’nin en güzel yerlerinde 4 gün boyunca çekimlerde yapacağız. Çin'in en büyük televizyonunda da bunları yayınlatacağız. Yüzde 65’lik İngiliz pazarının haricinde alternatiflere mecburuz. Tek bir pazarla olmuyor. Bizim pazarı çeşitlendirmemiz lazım. Almanları çekmemiz lazım. Berlin'de de iyi çalışmalar yaptık. Berlin'den gelecek Alman turist sayısı da artacak. Bizim Rus ve Çin pazarında da var olmamız gerek. Fethiye’yi, bölgemizi turizme hazır hale getirmek için çalışıyoruz.” Dedi.
“Yüzde 30 Tasarruf Sağlıyor”
Başkan Karaca, kent genelinde sürdürülen aydınlatma yenileme çalışmaları hakkında da bilgi vererek, projenin uzun yıllara dayandığını belirtti. Başkan Karaca “2021 yılından bu yana aydınlatma projemizin çalışmaları sürmektedir. Dünya Bankası kredisiyle İller Bankası üzerinden hayata geçirilen proje kapsamında yaklaşık bin 200 armatür değiştirilecek. Sahil bandından başlayan çalışmalar kentin ana arterlerine yayılacak olup, sistem yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayarak, kendi kendini amorti eden bir yapıya sahip olacaktır.” dedi
Osman Ağa Koyu İçin Toplantı Yaptık
Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan Osman Ağa Koyu ile ilgili tartışmalarla ilgili olarak bilgiler aktaran başkan Karaca, “Daha önce bir işletmeciye kiralanan alanın, işletilememesi nedeniyle devredilmek isteniyordu. Bu noktada Göcek’teki yerel dinamiklere çağrıda bulunmuştuk. Göcek halkı, muhtarlar ve sivil toplum temsilcileriyle toplantı yaptık. Burayı siz işletin, siz koruyun teklifinde bulunulmuştu ancak bu teklif kabul edilmemişti. Koyla ilgili mevcut durumda bakanlık tarafından yürütülen bir süreç var. Yapılacak yatırımlara karşı değiliz ancak yerel hassasiyetlerin mutlaka dikkate alınması gerekmektedir.” dedi.
“Bu Şehir Hepimizin”
Moloz ve evsel atıkların gelişi güzel bırakılmasının önüne geçileceğini belirten belediye başkanı Alim Karaca, “Bu şehir hepimizin. Kurallara uymayanlara yönelik ağır cezai yaptırımlar uygulanacaktır. Vatandaşlarımız belediyeye ait WhatsApp ihbar hattını kullanabilecektir. İhtiyaç halinde belediye ekipleri atıkları yerinden alabilecek. Lütfen çöp konteynerlarının dışına gelişigüzel çöp atmayalım. Moloz ve evsel atıklarını sadece pazar günleri çıkaralım. Bugünün dışında moloz ve bahçe atıklarını çıkarmayalım. Çıkarılırsa cezai işlem yapılacaktır.” ifadelerinde bulundu.
“Doğalgaz Sürecine Hazır Olmalıyız”
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, ilçenin doğalgaz projesi çalışmaları hakkında da bilgilendirmede bulunurken, bu konuda yaptırdığı anket sonuçlarını da paylaştı.
Belediye Başkanı Alim Karaca, doğalgaz sürecinin yeni olmadığını vurgulayarak, “2020 yılında başvurduk. 2021 yılında resmi yazılarımızı gönderdik. O günden bu yana Fethiye’ye doğalgazın gelmesi için ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Çalışmaları yürüten firma ve katkı sunan kurumlara teşekkür ediyorum. Süreç teknik ve mali açıdan kapsamlı olacaktır. Bu konuyla ilgili olarak vatandaşımız ne istiyor diye anket yaptırdık. Buna göre; vatandaşlarımızın yüzde 72,8’i doğalgaz istiyor, yüzde 18’i istemiyor, yüzde 8,3’ü ise kararsız. Doğalgaz için uzun sürecek kazı ve altyapı çalışmalarına katlanma konusunda ise vatandaşların yüzde 65’inin “razıyım” demektedir. Doğalgaz projesi sürecimiz toplumsal destek görmektedir. Doğalgaz yatırımlarının ciddi maliyetler doğuracaktır. 41 mahallede çalışma yapılacak. Bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşayacağız. Basınç testleri nedeniyle kazılan yerler bir ay boyunca kapatılamayacak. Açıkçası zor bir süreç bizi bekliyor. Kazı bedelleri konusunda, diğer ilçelerin aksine firmadan herhangi bir kazı bedeli alınmayacaktır. Belediye önemli bir mali yük üstlenecek. Sürecin kısa vadede tamamlanması mümkün değil. 3-5 yılda bitecek söylemlerine inanmayın. En az 10 yılı gözden çıkarmamız gerekiyor. Milas örneği ortada. Bu doğalgaz süreci uzun ve sabır gerektiren bir süreç.”dedi.
Doğalgaz Çalışmalarıyla Altyapı Aynı Anda Yapılacak
Altyapı çalışmalarının doğalgaz çalışmalarıyla aynı anda yapılacağını da belirten başkan karaca, “Menteşeoğlu mahallesi civarında kapsamlı bir çalışma başlatılacak. Yağmur suyu drenaj hatları, içme suyu şebekesi, elektrik hatlarının yer altına alınması ve fiber altyapı çalışmalarının doğalgaz yatırımıyla eş zamanlı yürütülmesi planlanıyor. Bu kapsamda ilgili firma ile görüşmeler yapılarak, protokol aşamasına gelinildi. Büyükşehir belediyesi tarafından Adnan Menderes Bulvarı’nda gerçekleştirilecek asfalt ve altyapı çalışmalarına da doğalgaz firmasının dahil edilmesi için girişimlerimiz sürüyor. Tüm bu süreçlerin hayata geçirilebilmesi için gerekli kararın belediye meclisi tarafından verilecek. Bugün burada karar alınacak. Biz tüm riskleri alarak bu süreci başlatacağız”ifadelerine yer verdi.
Yusuf Eymen’e Destek İstedi
Başkan Alim Karaca, DMD kas hastası Yusuf Eymen için, belediye kültür merkezi salonunda canlı yayın yapılacağını bugüne kadar yüzde 30’luk bir meblağın toplandığını kalan yüzde 20’lik kısmın vakıf tarafından sağlanacağını 50 Milyon TL’nin de kısa sürede toplanması için çaba göstereceklerini kaydetti. Başkan Karaca, Yusuf Eymen’e Dubai’de yapılacak tedaviyi yapacak olan ilgililerle de temasa geçtiklerini, ancak henüz bir cevap alamadıklarını 81 vilayetten Yusuf Eymen’e destek beklediklerini belirtti.





