Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği desteğinde, Antalya Ticaret Borsası ev sahipliğinde ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.
Fethiye tarhanası ikram edildi
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin çatısı altında Muğla Oda ve Borsası ile birlikte fuarda yerini alan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın standını ziyaret edenler Fethiye tarhanası ile çifte kavrulmuş Fethiye tahininin tadına baktı. Stantta şifa kaynağı Fethiye tarhanasından yapılan çorba yoğun ilgi görürken, Fethiye tahini ve tahinden yapılan kurabiyeler de ziyaretçilere ikram edildi.
Stantta ayrıca coğrafi işaretli ürün satan FTSO üyesi firmaların ürünleri de tanıtıldı. Ayrıca Seydikemer’in serin sularında yetişen ve özel yöntemlerle hazırlanan füme alabalık da tanıtılarak ziyaretçilere tattırıldı.
Ziyaretçilerle tek tek ilgilenen zaman zaman Fethiye tarhanasından yapılan çorbanın başına geçerek ikramda bulunan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı Fethiye ve Seydikemer’in yerel ve coğrafi işaretli ürünleri hakkında bilgi verdi. Halk arasında göceli tarhana olarak da bilinen Fethiye tarhanasının, domates, biber, soğan, nane, atalık tohum bakliyatları; sarı buğday, nohut, fasulye, börülce, darı, taze inek sütünden evde mayalanmış yoğurt, çörekotu, kaya tuzu ve ekşi maya ile odun ateşinde pişirerek geleneksel yöntemlerle hazırlandığını anlatan Başkan Çıralı, “Fethiye tarhanasını diğer tarhanalardan ayıran en önemli özelliği, yöreye özgü sebzelerin ve birden fazla bakliyatın kullanılması. Ayrıca tarhana kekiği dediğimiz Fethiye ve Seydikemer’in yaylalarında yetişen aromatik kekik de tarhanamızın yapımında kullanılıyor. Yöremize özgü tekniklerle yapılan şifa kaynağı Fethiye tarhanamızın, bağışıklık sistemini güçlendirici probiyotik özelliği de var.” dedi.
Fuara katılan FTSO Yönetim Kurulu üyeleri Süleyman Uysal, Muhsin Gümüş, Halil İbrahim Öztürk, Veli Önver ve Emre Başaran da katılımcılara yerel ürünleri tanıtarak, soruları cevapladı.
Çıralı: “Amacımız yerel ürünlerimizin ekonomiye kazandırılması”
YÖREX’in yerel değerlerin görünürlüğünü artıran önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çeken FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, fuarda yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Fuarın bu yıl Fethiye adına ayrı bir anlam taşıdığını vurgulayan Çıralı, Fethiye Kuzu Göbeği Mantarı için yapılan coğrafi işaret başvurusunun Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlandığını açıkladı. Çıralı, askı sürecinin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin coğrafi işaretli ürün sayısının 7’ye ulaşacağını belirtti.
Fethiye ve Seydikemer’in yerel ürünlerinin hak ettiği gereken değeri görmesi ve ekonomiye kazandırılması için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydeden Başkan Çıralı, coğrafi işaretli Fethiye çifte kavrulmuş tahini, Fethiye Kaya inciri, Fethiye tarhanası ve Fethiye Kuzu Göbeği mantarı ile Seydikemer kilimi, Kaya halısı ve Yeşilüzümlü dastarının ardından Nif kirazı, Arsa üzümü, Bekçiler patatesi ve Fethiye zeytinyağı için de başvuru süreçlerinin devam ettiğin hatırlattı.
FTSO’nun yerel ürünlerin korunması ve markalaşması çalışmalarının kararlılıkla sürdüğünü belirten Çıralı, bu ürünlerin yalnızca ekonomik değer taşımadığını, aynı zamanda bölgenin kültürünü, geçmişini ve üretim geleneğini yansıttığını vurguladı.
Yerel ürünlerin turizmle entegrasyonuna da önem verdiklerini belirten Çıralı, FTSO tarafından hayata geçirilen “Coğrafi İşaretli-Yerel Ürün Dostu İşletme” uygulamasıyla restoran, kafe, otel ve turistik tesislerin yerel ürün kullanımının teşvik edildiğini kaydetti. Çıralı, “Bir destinasyonda yerel ürün ne kadar görünürse, o destinasyonun kimliği de o kadar güçlenir” dedi.
Fethiye ve Seydikemer’in sahip olduğu doğal, kültürel ve tarımsal değerlerle coğrafi işaret konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Çıralı, YÖREX’te FTSO standına gösterilen yoğun ilginin bu zenginliğin en somut göstergesi olduğunu söyledi.
Türkiye’nin batısından doğusuna yöresel lezzetleri ve değerleri aynı çatı altında buluşturan YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı, 26 Nisan 2026 Pazar gününe ziyaret edilebilecek.









