Seydikemer Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada otizmin doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel farklılık olduğu belirtilerek, çocukların sosyal iletişimde zorluk yaşayabildiği, dil gelişiminde farklılıklar görülebildiği ve bazı tekrarlayıcı davranışlar sergileyebildiği ifade edildi.
Otizmin temel belirtileri arasında göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde tepki vermemek, sözleri tekrar etmek, akran oyunlarına ilgi göstermemek, sallanma veya parmak ucunda yürüme gibi davranışların yer alabildiği belirtilirken, bu belirtilerin erken fark edilmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Açıklamada, otizmin kapısını açan en önemli adımın erken tanı olduğu ifade edilerek, yoğun ve sürekli özel eğitim sayesinde otizmli çocukların gelişimlerinde büyük ilerlemeler kaydedilebildiği ve akranlarıyla birlikte eğitim alabilecek seviyeye ulaşabildikleri belirtildi.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı alan bireylere yönelik sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yürütüldüğü hatırlatılan açıklamada, engelli sağlık kurulu raporunun bireylerin çeşitli haklardan yararlanabilmesi için resmî belge niteliği taşıdığı ifade edildi. Ayrıca ihtiyaç duyan bireylere evde sağlık hizmeti sunulabildiği, evde bakım hizmetlerinin ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütüldüğü kaydedildi.
Açıklamada, OSB’li (Otizm Spektrum Bozukluğu) bireylere sunulan sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülüldüğü, bu kapsamda engelli bireylere sunulan haklardan yararlanmak açısından engelli sağlık kurulu raporu düzenlendiği, engelli bireylere yönelik hakların kullanılmasında bu raporun resmî belge niteliği taşıdığı ifade edilerek, ‘’Bunun yanında çeşitli hastalıklara bağlı olarak evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan OSB’li bireylere evde sağlık hizmeti sunulmaktadır. Engelli bireylere yönelik evde bakım hizmetleri ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Seydikemer İlçemizde otizm spektrum bozukluğu olan ve evde bakım yardımı hizmetinden faydalanan ailelerimiz düzenli olarak ziyaret edilmektedir.
Seydikemer Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü olarak İlçemizde otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin ailelerine yönelik yürütülen danışmanlık hizmetleri kapsamında, ailelerin psikososyal dayanıklılıklarının artırılması, baş etme becerilerinin geliştirilmesi ve süreçle uyumlarının güçlendirilerek yaşam kalitelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.
Ülkemizde engelli bireylere yönelik istihdam olanaklarından Otizm tanısı konulmuş bireyler de yararlanabilmektedir. Engelli bireylerin özel sektörde işçi olarak istihdamları Türkiye İş Kurumu aracılığıyla, memur olarak istihdamları ise merkezî olarak yapılan engelli kamu personel seçme sınavları (EKPSS) ile gerçekleştirilmektedir.
Bunun yanında Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin tanılanma aşamasından eğitim ve istihdamlarına uzanan süreçte, toplumsal farkındalık ile aile eğitiminin/desteğinin ilgili kurumların koordinasyonu ve iş birliğinde gerçekleştirilmesi ve yürütülmesi büyük önem taşımaktadır.’’ denildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: ‘’Bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması önem arz etmektedir. 2 Nisan Dünya Otizm Gününün insanlarımızda farkındalık oluşturmasını diliyor ve hatırlatmak istiyoruz ki; “Otizm bir hastalık değil, nörobiyolojik bir bozukluktur. Otizm eksiklik değil, farklılıktır. Otizmin farkındayız ve onların yanındayız. Unutmayalım ki, engel diye bir şey yoktur. En büyük engel sevgisizliktir!”





