Fethiye TV - Fethiye Haberleri
SON DAKİKA
3 Dk Okuma
16 Ekim 2026 11:29 77 Okunma Güncelleme: 16.10.2026

MÜSTEHCENLİK VE HAYASIZLIK ÜZERİNDEN

TCK 225 maddesinde, “Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” TCK madde 226 / 2 de . “ Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayınla

         TCK 225 maddesinde, “Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi, altı aydan   bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” TCK madde 226 /  2 de . “ Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayınlanmasına aracılık eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.” diyor.
     Ejder Yılmaz’ın  Hukuk Sözlüğü’ nde ; “Haya: utanma, sıkılma, edeb, namus diye geçiyor. Yine,  “hayasız” kelimesi de ;  ahlaka aykırı , edepsiz, terbiyesiz” diye tanımlanmış. “Müstehcen” kelimesinin  de;  “açık, saçık; edepsizce” şeklinde anlamları verilmiş. 
    Şimdi , mesele nedir  dediğimizde,  kadın veya erkeğin, sokaklarda , çarşıda pazarda ve kalabalık içinde,  çırçıplak, mayo ve sütyenle,  kısa  şortla , göbek açık, bacaklar açık, sırt açık şekilde, vücudunu  büyük bir bölümü açık şekilde dolaşması ve gezmesinde yatıyor. 
    İslam Ansiklopedisinde : “ Fıkıh terimi olarak “avret”, insan vücudunda görünmesi ve gösterilmesi günah sayılan, namazda ve namaz dışında örtülmesi farz ve başkalarınca bakılması ( ve gösterilmesi)   haram olan yerlerdir.”
      “Erkeğin avret yeri,  Hanefî, Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelîler’in oluşturduğu cumhur-u fukahâya göre,  göbekle diz kapağı arasıdır. Ancak Hanefîler diz kapağının da avret yerine dahil olduğunu ve bunun ihtiyat ve takvâya daha uygun olacağını kabul ederler.”
        “Kadının örtmesi gereken yerleri Hanefî, Mâlikî ve Şâfiîler’le Hanbelîler’deki hâkim görüşe göre elleriyle yüzü dışındaki bütün vücududur. Hanbelî mezhebindeki diğer görüşe göre el avret sayılırken Hanefî mezhebindeki bir görüşe göre ayak da örtülmesi gereken yerlerin dışında tutulmuştur.”
         Yine İslam’a  göre, kadın ve erkeğin vücut hatlarını göstermeyecek şekilde bir elbise giymesi  tavsiye edilmiştir. Kadın, tam örtünse de, vücut hatalarını açıkça ortaya koymayacak şekilde giyinmelidir.   
         Türk Ceza Kanununda  müstehcenliğin tarifi yok, avret yeri  hakkında  tanım yok;  Yine Laiklikte,  kadın ve erkeğin vücudunu örtmesi konusunda  bir  tanım ve ölçüsü yok.  Atatürk İlkeleri  içinde de böyle  tanım ve  ölçü yok. Bir kadının veya erkeğin vücudunu örtmesi veya açması yönünden bir standardı yok. O zaman, bu çıplaklığı    neye göre  belirleyeceğiz dediğimizde;  karşımıza Türk Medeni Kanunu 1.  Maddesi çıkıyor ve   şöyle diyor: “ Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hakim, örf ve adet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi  kanun  koyucu olsaydı, nasıl bir kural  koyacak idiyse,  ona göre karar verir” 
    Şimdi önümüzdeki sosyal  hayatta,  bazı kadın ve erkeklerin dinimize  veya gelenek ve göreneklerimize göre aykırı ve ölçüsüz  giyindikleri, adeta soyundukları bir hale geldik. Bu durumdan,  edep sahibi  kadın ve erkeklerin rahatsız  olduğu ortamda, TCK maddelerini işletecek ve  cezalandıracak  bir adım atılması  gerekiyor. Sokak ortasında,  kimse açıkça işeyemeyeceği ve  tuvaletini de  yapamayacağı gibi; , fuhuş da  yapmaması gerekiyor. 
      Eğer bu insan ,  kendisinin Allah tarafından yaratılmış olduğunu  kabul ediyorsa ; bir “insan”dır. Yoksa kendisinin,  hayvandan evrimleşme sonucu  türemiş bir  “hayvan” olduğuna  inanıyorsa;  örtünmeyecek ve  çırıl çıplak  olarak  dolaşabilecektir.  Kendisini bir “insan” olarak  kabul ediyor ve görüyorsa; Yaratıcı Allah ‘ın  örtünme emirlerine  uyacak ; edep, haya, utanma  , haysiyet  ve namus duygularına  sahip  olacak ve O’na  itaat edecektir. Çünkü hayvanlara giyinme ve örtünme mecburiyeti getirilmemiştir. Çünkü, elbise, insanların,  hayvan olmadığını gösteren bir üniformasıdır.