ENFLASYONUN ASIL SAHİPLERİ

     Enflasyon fiyatları nasıl belirli bir seviyede  tutulabilir?  Sadece fiyatlara bakarsanız , yanılırsınız. Bu faiz ve  rant ekonomisinde ve bu ekonomiyi destekleyen alt unsurları vardır.   İmar düzenlemesiyle ve ördek  müşteriye hitap eden esnafların pozisyonuyla  bir kişinin bir gecede zenginleşmesi formüllerini ayrı ayrı masaya yatırmadan ve çözmeden bu fiyatları bir seviyede tutamazsınız. 10 lira  olan ekmeğin bir anda 15 lira olması  gibi,  maliyeti  etkileyen girdi fiyatlarıyla her ne kadar etkili olsa da,  üreticileri ve  imalatçıları  zayıflatan, ancak  aradaki  satıcı ve komisyoncuları   besleyen unsuru bilmeden  çözemezsiniz.  
      Bir  tacirin , 10 a aldığını yüze satmak istemesi , insanın tabiatında vardır.  Ancak,  bu 10 liraya aldığını  100 e satıp satamayacağı konusu , sadece arz ve talep dengesine göre değil,  ortada adaleti ve  hakkaniyeti   sağlayacak bir devlet yoksa  olabilir. 
       Sebze pazarındaki satıcı  esnaf veya  komisyoncu tacir,  üreticiden aldığını,  yüksek fiyata satmak isteyecektir.  Bir kilo domatesi tarladan  10-15 liraya alırken,  pazarda 50-60 liraya satılmasını  sağlayan nedir. ? Evet “serbest ekonomi” dediğimiz şeydir. Eğer bir manav  veya sebze pazarındaki satıcı esnafı,  bir kilo domatesten 30 lira kazanmıyorsa, satmak istemiyor. Sonuç şöyle aracı, bir kilo üründen 30 veya 40  lira kazanıyor. Peki, üretici aynı kazancı elde edebiliyor mu? Bir kilo domatesin maliyet fiyatı  25 ila 30 liraya çıkmışken,  elindekini 25 liraya satması   neyi ifade eder?  Asıl  kazanması gerekken  üretici  olması gerekirken,  serbest ekonomi dediğimiz bu kapitalist ekonomide bu fiyatları belirleyen unsur nedir?  Çünkü herkes sebze satıcısı olamaz, herkes manav dükkanı açamaz. Altındaki asıl unsur,  ticari alan olarak imar planında yatıyor. 
      Siz bir kısım  tarım arazilerini kısıtlayıp, “ticari alan” dır ve “turizm alanı”dır ,  “konut alanı” dır diye vasıflandırdığınızda; bir metre kare tarım toprağı ile bir metre kare arsa ve ticari alan arasındaki korkunç  reel fiyat farkı, bu fiyatların  durdurulamaz yükselişinin  asıl sebebidir. 
      İmar düzenlemesi  kanunu  kim yapıyor ?  TBMM .  Bu imar  düzenlemesini araziye  kim uyguluyor ?  Belediyeler ve  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.  
      Sonuç şu, imar düzenlemesi ve rant ekonomisiyle bir kişiyi  bir gecede hiç çalışmadan ve üretmeden zengin etme projesini  uyguluyorsunuz.  Enflasyon dediğimiz  canavarı kim üretiyor ?  Hiç çalışmadan ve üretmeden kazananlar;  diğer taraftan , aldığını  üç  beş kat üstüne koyarak satan, aslında  bu imarla ve kendilerine tanınan  üstün ayrıcalıklara  sahip olan  esnaf ve tacirlerdir.  
       Halbuki, bir satıcı üreticiden aldığı  alış fiyatını , satış fiyatının yanına yazsa , “ben bu patlıcanı tarladan 5 liraya aldım  ve sana   şimdi  60 lira satıyorum”  pozisyonuna bir sokulsa,  psikolojik olarak mesele kısmen çözülür. “Devlet”  dediğimiz varlık, satıcıya dese ki , “ alış fiyatını, satışı fiyatının yanına yazmakla birlikte, alış fiyatının üstüne yüzde yüz  koyamazsın”  iki  katına satmaya , satış yasağı getirse  ne olur?   Hiçbir satıcı  üreticiden- tarladan domatesi, patlıcanı , karpuzu 5  liraya almak  istemeyecektir. Çünkü beş liraya alsa, 10 liradan fazlaya satamayacak. Adam alışmış bir kilodan 30-40 liradan daha aşağı kar yapmamaya. Ne yapacak tarladan 30 liraya alırsa 60 liraya satabilecek.  Böylece üretici  de  25 liraya  üretip,  belki de 30 liraya satarak  yaşamaya çalışacak. 

    Sonuç şöyle, üretici isen bir kilo maldan  ancak  5 veya 10 lira kazanabilirsin;  ancak aracı isen bir kilodan yine 30- 40 lira kazanabilirsin. Artık  devletin  yani belediyelerin ve  bakanlığın  aslında kimin yanında olduğu  açıkça görünmüyor mu  ? 
     Peki   ticaret bakanlığı  veya belediyeler bunun  böyle bir çözümü olduğunu bilmiyor  olabilir mi ? Bence  biliyorlardır. Peki bildikleri  halde, bu konuda , hiçbir hareket yoksa, neyi düşünmeliyiz?   Bu konuda  ülkeyi yöneten ve yönetmeye talip  siyasi partilerimizin ürettiği bir tek  projesi ve çözüm  yolu var mı?  Ben bilmiyorum ve görmedim, 

      Eğer Ticaret Bakanlığı ve Belediye yöneticileri,  enflasyonu ve rant ekonomisine   karşı bir şeyler yapmak  istiyorlarsa, önce  imar rantını, faiz  rantını , konut rantını  kaldırdıktan  sonra;  yani bir metrekare tarım toprağı fiyatınıu,  bir metrekare  arsa ve ticari- turizm  alanı fiyatlarıyla  eşitleyerek üreticilerin ve tüketicilerin yanında yer alabilirler. Bu ülkede üretici  kazanmıyorsa, faizci ve kiralayanlar ve denetimsiz  esnaflar, tacirler kazanıyorsa, siyasi partileri de, bunlar besliyor ve idare ediyorsa;  artık  siz enflasyonu da, dövizi  de durduramazsınız; çünkü ekonomik düzen rantçılarda, havadan kazananlara göre dizayn edilmiş  demektir.